Vindruer

Barbera
Barbera er Italias tredje mest dyrkede drue, og står for over halvparten av vinproduksjonen i Piemonte.
Barbera er en mørk druetype og er naturlig rik på syre, ofte plommeaktig og blir tilnærmelig lenge før nebbiolo. Aromane minner ofte om mandler, nøtter, kirsebær,morell, urter, og modne bringebær.
Druene plukkes tradisjonelt før nebbiolo.
Barbera gir fruktige, friske viner med moderat snerp som drikkes unge.
Du finner også mer kostbar Barbera med tettere farge, mer snerp og konsentrert smak og litt fatpreg som egner seg for lagring og litt kraftigere mat.
Barbera d’alba og barbera d’asti er de viktigste klassifikasjonene. 

De fruktige, friske og lette vinene er egnet til lettere retter som pasta med kjøtt eller fisk, lasagne, kyllingbryst eller pizza. De kraftigste passer bedre til mer smaksrikt vilt, okse eller lam.

Barbera inneholder svært lite tanniner/garvestoff og flere av de som ofte er plaget med hodepine av å drikke rødvin (reagerer på tanniner) foretrekker nettopp å drikke Barbera vin da skallet på denne druen er veldig tynt og inneholder nettopp veldig lite av dette stoffet.


Nebbiolo
Nebbiolo er kanskje den edleste og mest pretisjefylte druen i hele Italia, også kjent som dronningen av røde druer.
Druens navn stammer fra det italienske ordet nebbia, som betyr tåke. Druen blir sent moden, og ved innhøstingstiden, vanligvis i slutten av oktober, er klimaet i regionen preget av tykk tåke. De beste årene for vin basert på nebbiolo er de årene hvor tåken ikke har vært så tykk at modningsprosessen er hindret.
Nebbiolo-druen er blant annet brukt i de berømte vinene Barolo og Barbaresco, som regnes som noen av de beste som lages. Disse dyprøde vinene er svært tanninrike, med dufter av tjære og roser. Mye snerp og konsentrert smak med mange nyanser, for eksempel aromaer som minner om fioler, høstløv, pinjekjerner, kamfer og krydder i tillegg til røde og mørke bær. 
Ved lagring utvikler vinene unike og komplekse aromaer og smaker, og får det karakteristiske oransje fargeskjæret øverst i glasset. Grunnet et lavt produksjonsvolum kan viner av nebbiolo-druen ofte være svært kostbare, spesielt de årene tåken har holdt seg unna.
Viner med nebbiolo vil vanligvis ha behov for mange års lagring før det høye tanninnivået er redusert nok til at vinen kan drikkes.

Spesielt godt til vilt og skank.

Dolcetto
Piemonte er dolcettos hjemsted. Druen er også kalt douce noir, og har vært dyrket i over tusen år. Selv om druens navn er italiensk og betyr en søt liten en, er vinen slett ikke søt, men tørr. Den blomstrer sent og modner tidlig, og er lett gjenkjennelig i vinmarken da både stilker og grener er røde.
Dolcetto gir normalt viner til konsum og ikke lagring, men unntakene finnes og de er gjerne mer konsentrerte på smak med mer snerpende tannin. Dolcetto er på mange måter en hverdagsdrue, g favoritten til mange lokale vinbønder.
Dolcetto gir mørke, tette viner med god friskhet og varierende grad av snerp. De har ofte noe ”grønt” over seg, aromaene kan minne om urter, furunål, lakris og mandler i tillegg til mørke bær. 
De mørkeste og mest snerpende vinene er gode til lammestek og kjøttgryter. De lettere vinene kan drikkes uten mat eller til pasta og kylling.

Moscato
Etter barbera er moscato den druen det dyrkes mest av i Piemonte. Den er enkel å like og har en duft av hyllebær, sitrusfrukter og blomster. 
Vinen er søt og syrefrisk, og er hovedsakelig en dessertvin med lav alkoholprosent. 

En perfekt avslutning på et måltid.

Andre druer fra Piemonte:
-    Bracetto
-    Freisa
-    Ruche´
-    Grignolino
-    Malvasia
-    Albarossa
-    Croatina
-    Pelaverga
-    Bonarda
-    Vespolina
-    Cortese
-    Favorita
-    Erbaluce
-    Timarasso